Eksempel på montering av steinpanel
Vi har oppgradert lokalene våre i Kanalgata 7 i Larvik. Vi monterte Trysil XL steinpanel på to veggflater. Totalt er veggen på 14 kvm, med fradrag av døråpningen på kortveggen. I døråpningen monterte vi en utforing i grå skifer 30×60 som vi tilpasset åpningen. Underlaget er en lettvegg med enkel gips. Stenderavstand 60 cm. Gipsen var kledd med strietapet og malt.
1. Planlegging
Veggen skulle bygges med Stonearts stripefrie system. Et system vi bygger opp av to moduler pluss hjørnestein. Systemet er like enkelt som det er genialt. For hvert annet element brytes linjene ved å «trappe» opp ved hjelp av et «skjøtestykke». Det gir et forbandt system både vertikalt og horisontalt. Bildet over viser prinsippet der 4 stk 54-elementer blir forskjøvet i forhold til hverandre rundt skjøtestykket. De horisontale stripene blir brutt og de vertikale blir forskjøvet i forhold til hverandre.
Vi tegnet opp en leggeplan. (Klikk på tegningen til høyre så får du den opp i full størrelse.) En tar alltid utgangspunkt i ytterhjørnet når det inngår i prosjektet. Mot endeveggene blir elementene kappet med vannsag eller vinkelsliper. «Hullene» i tegningen viser hvor en må kappe til «skjøtestykkene». Dette kan gjøres enklest ved å tilpasse disse fortløpende når en bygger opp veggen.
2. Forarbeid
Lister ble fjernet og veggen ble primet med LIP primer 54 for å få godt feste for limet. Det ble merket horisontale målestreker for hver halvmeter – som hjelpelinjer for å unngå «bølger» i monteringen. Vi streket også opp stenderne for å montere forstekende fester fra elementene og inn i stenderverket. Enkel gips og stenderavstand 60 cm, kan være et utilstrekkelig underlag for steinpanel med vekt på 75 kg pr kvm. Det er flere alternativer for å forsterke veggen og sikre installasjonen:
- Ta av gipsplatene og sett inn ekstra stendere så en får en CC avstand på 30 cm. Lett å gjennomføre under byggeprosessen, men en omfattende jobb i ettertid.
- En kan forsterke gipsen ved å montere ekstra gips eller fiberplater som AquaPanel. Aquapanel skal helst både limes og knyttes sammen med gipsskruer.
- En kan feste mekaniske fester mellom steinpanel elementene og stenderverket. Med en bjelkeavstand på 60 cm og et element på 54 cm, gir dette en god støtte for gipsplatene.
Vi valgte her den siste løsningen, som både er den enkleste, raskeste og rimeligste løsningen.
3. Montering
Monteringen begynner alltid med ytterhjørnet. Mot vegg må en uansett kappe elementene. Husk å bruke vater fra første element. Små skjevheter er enkelt å justere når det tas fortløpende.
En bør sørge for full limdekning som vi gjør her. Da legges hoveddelen av limet på elementet.
Det anbefales å ”dobbeltlime”, d.v.s. påføre lim både på elementet og veggen. Vi bruker et flislim med god klebeevne. LIP Multilim er et godt flislim som kan brukes både ute og inne. Herding av limet krever en minimumstemperatur på fem plussgrader. Det finnes tilsetningsstoffer som gjør at en kan jobbe i lavere temperaturer.
Et annet alternativ er hurtigherdende lim som har en herdeprosess på noen timer. Dette er aktuelt ved montering høst og vår da temperaturen kan falle ned mot frysepunktet natterstid. Ulempen med hurtigherdende lim er at det har en kort påføringstid før herdingen begynner og at det er noe dyrere i innkjøp.
Stonearts SmartSystem, der vi bryter de horisontale linjene, er raskt og enkelt å legge. Når en får startet på rett måte, gir systemet seg selv. En må løpende passe på at en holder horisontalen og ikke får ”bølger” i systemet. Det synes godt på den ferdige veggen.
Alle kan få et bra resultat med steinpanel fra Stoneart. Men et topp resultat krever nøyaktighet, tålmodighet og et øye for steinen. Hvert element er unikt. Støpt i samme form, men med forskjellig oppbygging. Dette gjør at noen elementer passer bedre visuelt sammen enn andre. Noen ganger holder det bare med å vende et element 180 grader. Andre ganger må en gjøre små justeringer på enkeltelementer så de passer bedre sammen med de omkringliggende.
Mot vegg, dør eller vindu, kuttes elementene. Vi valgte her å legge skifer i døråpningen som vi rettskjærte elementene mot.
Når en setter opp steinpanel inne er det begrenset mulighet til å vaske veggen etter at den er satt opp. Ved kapping med vinkelkutter eller vannsag, setter det seg urenheter på elementet. Rengjør disse før montering.
Siden underlaget (enkel gips, cc 60 cm) er svakt i forhold til vekten på 75 kg pr kvm steinpanel, ville vi legge inn en forsterkning. Dette gjorde vi ved at enkelte av elementene får et mekanisk feste i det underliggende stenderverket. Vi fant et element der det passet å sette inn et feste, borret hull og satte en kraftig treskrue med stort hode gjennom elementet og inn i stenderverket. Det «låser» elementene og gir en god forsterkning av gipsplaten. Merk at det anbefales stenderavstand på 30 cm, og mer solid monteringsplate, enn enkel gips montert. For mer informasjon se her.
Denne jobben, på 14 kvm steinpanel med ett hjørne og en døråpning, tok to lange arbeidsdager. Uten fotograf og blitz hvert 30. sekund, hadde jobben gått raskere. Men da hadde vi ikke fått denne artige «filmsnutten» som viser montering av steinveggen på 65 sekunder:
Underveis i dette prosjektet filmet vi noen av detaljene i arbeidet. Dette kan gi deg noen tips før monteringsjobben.
Her ser du påføring av lim og feste mot vegg. Viktig å passe på at det er god kontaktflate. Bruker du et flislim med god klebeevne, kan du montere fra gulv til tak samme dag.
Steinpanel er naturprodukter – alle elementene er unike. Et trenet øye ser elementer som passer sammen og en god håndverker gjør nødvendige justeringer.
Elementer tilpasses med vinkelsliper eller vannsag. Er prosjektet innendørs, bør du vaske elementet før det limes.
Her ser du hvordan du kan gi ekstra sikring av elementene mot stenderverket. Stonearts steinpanel veier 75 kg pr kvadratmeter og krever et stabilt og solid underlag.